МАСАЖ С ЛЮТИ ЧУШКИ В СПА ЦЕНТРОВЕТЕ

Български традиционни ритуали стават все по-търсени в родните СПА центрове. Това обясниха от най-голямата родна компания (*Лидера Груп), която изработва специализирана козметика и процедури за индустрията по време на третия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА (БУБСПА), който се проведе във Варна.

Сред най-интересните терапии е антицелулитен ритуал, който съчетава славянски масаж с дървени лъжици и чудодейните свойства на олио с екстракт от люти чушки. Освен че премахва портокаловата кожа, ритуалът извежда и токсините от тялото. Лъжиците се използват на принципа на вендузите, а типични движения допълват терапията.

Друг български СПА ритуал съчетава почистване на тялото с тоник от розов цвят и масаж с родопски керемиди, които заместват популярните вулканични камъни. Терапията продължава с билкови бохчи, събрали традиционни за страната ни ухания като роза, розмарин, липа и лайка. Трябва да бъдете уникални, за да успеете да се наложите на пазара и да гледате предимно към клиенти от съседните страни, за да успеете. Това бе категорична и Чила Мезьоши от Управителния съвет на Европейската СПА асоциация.

Тя заяви, че винаги би предпочела да опита традиционен български масаж с типични продукти, вместо популярните и еднакви по цял свят терапии. Германци и руснаци са основните туристи, които идват у нас на балнеолечение, а французи и белгийци предпочитат СПА терапиите, обясни по време на конгреса д-р Огнян Софтов, който има 35-годишен стаж в индустрията.

www.standartnews.com

 

Светът призна уникалността на българска СПА терапия!

hibition ExCel{/mp4}

За първи път Българският съюз по балнеология и СПА туризъм връчи своите награди за иновации в областта на медикъл СПА И СПА туризма. Това се случи на официална церемония на 28 Май в град Хисаря. От бранша коментираха, че един от основните им приоритети ще бъде превръщането на България в целогодишна дестинация за СПА туризъм.

Бранимир Ботев: България може да е сред лидерите в предлагането на СПА процедури и производството на продукти за тях

24 Февруари 2014 | 15:11

Снимка: Министерство на икономиката

Лондон. Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев посети най-голямото изложение за промоция на уелнес и СПА дестинации и професионални козметични продукти и терапии „Professional Beauty”, което се провежда в Лондон, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката. На съпътстваща церемония от програмата „World SPA&Wellnes Awards 2014 Balkans” страната ни беше обявена за лидер на Балканите в тази сфера.

„България може да завоюва сериозна пазарна ниша на база естествените продукти от натурални съставки”, каза зам.-министър Ботев. Сериозно трябва да се обмисли възможността за участие на България с национален щанд на следващото издание на „Professional Beauty”. Бихме могли да сме и сред водещите изложители, което ще позволи на българските фирми да представят продуктите си на бързо растящия пазар във Великобритания, който би осигурил висок марж и добавена стойност“, подчерта той. Пазарът за подобен тип специализирани професионални СПА и уелнес услуги във Великобритания възлиза годишно на 2 млрд. британски лири.
„Страната ни има всички предпоставки да бъде световен лидер на базата на розовото масло и продуктите от маслодайна роза. През последните три години България е водеща и в производството на лавандулово масло като изпреварва дори Франция“, заяви още зам.-министърът. „Гамата може да се разшири с продукти на основата на екстракт от семена на грозде, здравец, мед, кисело мляко и др. Освен че имаме всички дадености, опит и ноу-хау, е важно също, че България трябва да използва авторитета си на познат и надежден производител. Развитието на този сектор може да се обвърже със СПА и уелнес туризма на основата на минерални извори, които имат най-голям потенциал за развитие на туризма в България“, обобщи Бранимир Ботев.
Той бе посрещнат лично от собственика и директор на експозицията Марк Малоуни, който му представи участниците и съпътстващата програма. В специализираната борса се включиха шест български фирми, които представят своята продукция: „Лидера груп”, „Хелена Ризортс”, „Хотел Регнум”, „Арома Българска роза Карлово, „Яна” и „Пи Ен Джи”. Зам.-министър Ботев посети щандовете на всеки един от българските представители. Особен интерес в Лондон предизвикват традиционните български продукти на основата на розово масло.
Изявени български производители като „Арома Българска роза Карлово” са намерили своята професионална ниша и вече продават уникалните си продукти в Лондон, бе коментирано на изложението. Регистриран е и значителен интерес за износ в страни от Далечния изток като Тайланд и Китай. Фурор на британския пазар предизвикаха и еко продуктите и специализирани терапии „EcoSpa” и „ProfiDerm” на „Лидера груп”, представящи ново поколение козметична линия. Тя е вдъхновена от българските традиции в съчетание с модерни козметични технологии на основата на розово масло, екстракт от кисело мляко, мед и български билки. Високо бяха оценени и представените уникални СПА ритуали, включващи билкови продукти и родопски керемиди.
Три от участващите български фирми бяха отличени с приз за водещи СПА и уелнес дестинации и производители на професионална козметика.
При скорошното посещение на българска официална делегация в Азербайджан бе заявен интерес за изграждане в азиатската страна на високотехнологични предприятия за добив на розово масло, като се използва българският опит. Водещи в тази сфера могат да бъдат нашият Казанлък и азербайджанският Заглоба, където микроклиматът е подходящ за засаждане и отглеждане на маслодайни рози. /Агенция "Фокус"/